zamrażarka skrzyniowa

Zamrażarka skrzyniowa – w czym różni się i czy jest lepsza od zamrażarki szufladowej?

Funkcjonalność zamrażarek skrzyniowych to niezaprzeczalnie jedna z najważniejszych dla użytkowników cech, która wyróżnia je wśród innych popularnych zamrażarek. Dzięki temu, że dostarczają one dużą ilość miejsca do mrożenia produktów, świetnie sprawdzą się one w lokalach gastronomicznych, sklepach czy restauracjach które na co dzień przechowują duże ilości mrożonek, mięsa czy warzyw.

Duża pojemność – zaleta zamrażarek skrzyniowych.

Budowa tradycyjnych zamrażarek skrzyniowych obejmuje zazwyczaj:

zamrażarka skrzyniowa
  • komorę do przechowywania zamrożonej żywności
  • metalowe podwieszane kosze
  • otwieraną w górę pokrywę

Zamrażarki skrzyniowe zbudowane są najczęściej z jednej, dwóch lub kilku głębokich komór do przechowywania mrożonek i otwieranej do góry pokrywy, która pozwala zaoszczędzić miejsce w małych pomieszczeniach. Dodatkowo do wielu zamrażarek dodawane są metalowe kosze podwieszane na specjalnych haczykach, które nie tylko zapewniają dodatkowe miejsce do przechowywania produktów, ale także pozwalają zadbać o lepszą organizację i porządek w zamrażarce. Dzięki temu łatwo jest znaleźć konkretny szukany produkt w jej wnętrzu.

Jak zagospodarować zamrażarkę skrzyniową?

Aby dobrze zorganizować przestrzeń w zamrażarce warto stosować się do kilku zasad, które nie tylko pozwolą wykorzystać jak najwięcej miejsca znajdującego się w komorze, ale także zaoszczędzić czas spędzony na szukaniu produktów.

Jeśli posiadamy zamrażarkę o kilku komorach warto przeznaczyć każdą z nich na dany rodzaj produktów, na przykład pierwszą tylko różne warzywa, drugą na mięso a trzecią na gotowe, mrożone posiłki, takie jak zupy, frytki czy pierogi.

Jeśli nasza zamrażarka zaopatrzona została w tylko jedną dużą komorę, warto układać jednakowe produkty jeden na drugim, a także skorzystać z metalowych koszy, do których można włożyć na przykład mniejsze mrożonki.