Czarnuszka mielona czy w ziarnach?

Czarnuszka nie bez powodu nazywana jest czarnym złotem Egiptu. Już w starożytności wiedziano, że te drobne, czarne ziarenka mają zbawienny wpływ na ludzki organizm, jeśli tylko wprowadzi się je do swojej diety.

Czarnuszkę można stosować praktycznie do wszystkiego i w każdej postaci. Mielona czarnuszka nada się świetnie jako posypka do świeżego pieczywa lub jako przyprawa do past mięsnych lub warzywnych. Z całych ziaren można przygotować napary do picia lub przygotować aromatyczną kąpiel parową na cerę. Olejek z czarnuszki znajduje z kolei swoje zastosowania w kosmetyce, jak i jako suplement diety, dodawany do jedzenia lub spożywany bezpośrednio w postaci kilku kropel z łyżeczki.

Nie ma powodów, dla których nie byłoby warto pomyśleć o włączeniu tej przyprawy do swojej diety. Czarnuszka pomaga w walce z alergiami, ułatwi detoks organizmu, a nawet zmniejszy szansę na tworzenie się niektórych nowotworów u ludzi. Ta przyprawa powinna być w szczególności znaleźć się w kuchniach osób zmagających się z anemią, ponieważ podnosi poziom hemoglobiny i erytrocytów we krwi. Lista zdrowotnych zastosowań czarnuszki zdaje się nie kończyć, a ze szczególnie interesujących efektów zdrowotnych spożywania czarnuszki można jeszcze wymienić:

  • Pomaga w walce z nadciśnieniem i zapobiega powstawaniu skrzepów we krwi.
  • Zabija bakterie powodujące wrzodzenie się żołądka.
  • Reguluje pracę trzustki i obniża poziom cukrów we krwi.
  • Zwiększa wydolność płuc, co pomaga przy astmie.

Dodatkowym atutem tej przyprawy jest jej dostępność. Można ją znaleźć w prawie każdym sklepie w formie mielonej, całych ziaren lub właśnie olejków.