PATELNIA GASTRONOMICZNAPRZECHYLNA UCHYLNA ELEKTRYCZNA

Patelnia gastronomiczna – jak wybrać?

Patelnia gastronomiczna musi znaleźć się w każdym lokalu. To na niej kucharz będzie przyrządzał swoje najlepsze dania. Jak wybrać patelnię, która będzie idealna do lokalu?

Okrągła czy kwadratowa?

Patelnie gastronomiczne z tej strony www mają różną wielkość, kształt oraz są wykonane z różnych materiałów. Różnią się również głębokością. Wszystkie te czynniki należy wziąć pod uwagę, wybierając sprzęt do kuchni.

Najczęściej w gastronomii wykorzystywane są patelnie okrągłe, które są uniwersalne. Ich kształt pozwala na swobodne mieszanie potraw. Na patelni kwadratowej dużo trudniej się łączy składniki. Wymaga to od kucharza większej wprawy. Warto jednak pamiętać, że takie patelnie łatwiej się przechowuje.

Z jakiego materiału powinna być patelnia?

Patelnie gastronomiczne są wykonane ze zróżnicowanych materiałów. Każdy z nich ma swoje wady, jak i zalety.

Patelnie stalowe znane są ze swojej wytrzymałości. Odporne są na uszkodzenia mechaniczne, wysokie temperatury czy potrawy z kwasem. Trzeba jednak pamiętać, że wolno się rozgrzewają.

Patelnie gastronomiczne wykonane z teflonu są znacznie tańsze, dzięki czemu dosyć często można spotkać je w kuchniach. Ich zaletą jest duża odporność na wysokie temperatury oraz to, że potrawy nie przywierają do dna. Wadą patelni teflonowych jest to, że nie powinny one być myte w zmywarce, która może uszkodzić powłokę teflonową. Wtedy patelnia staje się bezużyteczna.

Żeliwne patelnie swego czasu były bardzo popularne. Dziś powoli odchodzą w zapomnienie. Dlaczego?

Trzeba pamiętać, że żeliwna patelnia jest bardzo ciężka, a żeliwo jest dosyć kruchym materiałem. Zaletą tych patelni jest dobre przewodzenie ciepła. Ważne jest również łatwe mycie. Wystarczy do patelni wlać ciepłej wody i pozostawić na 10 minut. Po tym czasie wytarcie zmywakiem wystarczy, by patelnia była czysta.