patelnia

Patelnie do naleśników – najważniejsze cechy

Naleśniki są jednym z najprostszych i najlepszych dań, które można przygotować w kuchni. Na słono, na słodko, z owocami lub bez, każdy ma swój ulubiony wariant. Odpowiednim sprzętem do ich przygotowania są dobrej jakości patelnie do naleśników.

Materiał i powłoka patelni

Najczęściej stosowanym materiałem do produkcji tego typu patelni jest stal oraz aluminium. Wykonane ze stali są znacznie cięższe, ale są bardzo trwałe i dobrze rozprowadzają ciepło. Wykonywane są także żeliwne patelnie, które są najcięższe i wymagają wprawy w użytkowaniu. Smażenie na patelniach do naleśników pokrytych specjalnymi nieprzywierającymi powłokami jest dużo łatwiejsze, można wyróżnić następujące powłoki:

 – teflonową,

 – kamienną,

 – tytanową.

Powłoka teflonowa jest bardzo popularna i umożliwia nieprzywieranie naleśników. Powłoka tytanowa jest dużo bardziej wytrzymała i trwalsza, pozwala na szybkie smażenie placków. Kamienna powłoka jest wersją średnią między powłoką teflonową i tytanową. Marmur lub granit to powłoki umożliwiające użycia bardzo małej ilości tłuszczu, co sprawia, że naleśniki są smaczne i zdrowe.

Kształt patelni

patelnia do nalesników

Patelnie do naleśników mogą być okrągłe lub kwadratowe. Najpowszechniejsza jest forma okrągła, kwadratowa może być przydatna w przygotowaniu dań z większą ilością farszu. Wielkość tego typu patelni wynosi od 12 do 42 centymetrów średnicy, wybór zależy od indywidualnych preferencji. Najważniejszą cechą takiej patelni jest to, że powinna być gładka i płaska, dzięki temu jest bardzo łatwo przewracać naleśniki.