Niezbędne przyprawy w każdej kuchni

Nie jest żadnym wielkim odkryciem stwierdzenie, że nie ma gotowania bez przyprawiania. Podstawą dobrej potrawy są z całą pewnością świeże, dobre jakościowo produkty, ale nie obejdzie się bez przynajmniej kilku najpotrzebniejszych przypraw.

Wydawać by się mogło, że da się stworzyć smaczne danie bez użycia przypraw, w końcu każdy produkt na nie się składający ma swój smak, który wnosi do całości. Niby tak, ale nie do końca. Nie trzeba być kucharzem ani mieć bardzo wysublimowanego gustu kulinarnego, aby rozpoznać po pierwszych kęsach, że czegoś potrawie brakuje.
Sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków (http://planteon.pl/przyprawy-swiata/mieszanki-przypraw/przyprawa-do-ziemniakow-i-frytek), papryka mielona czy czosnek to kilka najbardziej podstawowych przypraw, które pasują do wielu dań, nadając zarówno mięsu, jak i warzywom niepowtarzalnego aromatu.

Co kupować, aby nie marnować?

Z przyprawami jest właśnie ten problem, że jest ich naprawdę ogromny wybór, dedykowane są konkretnym daniom lub potrawom z określonych regionów, są mieszanki przypraw do danego rodzaju mięsa oraz zmielone lub w całości, zasuszone zioła.

Przed zakupem konkretnych produktów należy chwilę się zastanowić i przeanalizować kuchnię, jaką się preferuje i jaką się po prostu gotuje. Na początek najlepszym wyborem będzie kilka podstawowych, najbardziej uniwersalnych przypraw. Dzięki temu unikniemy marnotrawstwa, ponieważ zwietrzałej przyprawy raczej chętnie używać nie będziemy, zatem najpewniej wyląduje ona w koszu.

Niewątpliwą podstawą jest pieprz i sól, dalej papryka mielona, tymianek świetnie podkreślający smak mięs; warto zaopatrzyć się również w przyprawę do mięsa czy ryb – te mieszanki nadadzą się do wielu różnorodnych potraw.