kociol-warzelny-gazowy-ogrzewanie-posrednie-seria-700

Gastronomiczne kotły warzelne – co warto o nich wiedzieć?

Profesjonalny kocioł warzelny to typowy sprzęt, który od wielu lat stosowany jest w gastronomii. Urządzenia tego typu można wykorzystać przy przygotowywaniu dużej ilości wielu różnych potraw.

Jaki kocioł warzelny wybrać?

Aby wybrać wysokiej klasy kocioł z Gastronet24, należy zwrócić uwagę na jego pojemność i materiał, z którego jest wykonany. Na półkach sklepowych dostępne są kotły o pojemności od 30 do 300 litrów. Jeżeli chodzi o sam materiał, to zdecydowanie najlepszym wyborem są urządzenia wykonane w całości ze stali nierdzewnej. Kotły wykonane z wysokiej jakości materiałów, mogą pochwalić się solidną i bardzo wytrzymałą konstrukcją, dzięki czemu idealnie przystosowane są one do ciągłej eksploatacji. Gastronomiczne kotły warzelne spotkać można nie tylko w dużych placówkach gastronomicznych, ale również w szkołach, restauracjach i domach weselnych.

Na co zwrócić uwagę?

Gastronomiczne kotły warzelne mogą posiadać zasilanie elektryczne, gazowe i parowe. Nowoczesne kotły warzelne bardzo często wyposażone są w zaawansowaną funkcję systemu grzania pośredniego. Kotły wyposażone w ten system są najlepszym wyborem dla osób, które raz na zawsze chcą zapomnieć o przypalaniu gotowanych potraw. Każdy profesjonalny kocioł warzelny posiada także specjalne przyrządy pomiarowe i zabezpieczenia. Za pomocą manometru, można na bieżąco kontrolować temperaturę. Gdy ciśnienie przekroczy dopuszczaną wysokość uruchomi się sygnał dźwiękowy. Dzięki specjalnemu zaworowi bezpieczeństwa, można wypuścić nadmiar nagromadzonej pary.

Jakie zastosowanie?

Gastronomiczne kotły warzelne najczęściej wykorzystywane są w garmażerii. Dzięki nim możliwe jest bardzo szybkie parzenie i gotowanie mięs oraz wędlin. Wiele osób wykorzystuje kotły warzelne również do wytapiania tłuszczu. Dzięki nowoczesnym kotłom można znacząco usprawnić poszczególne procesy produkcyjne z profesjonalnych zakładach przetwórstwa spożywczego.