Czym są zamrażarki skrzyniowe i dlaczego są potrzebne w lokalu gastronomicznym?

Zapewnienie odpowiednich warunków do przechowywania żywności jest kluczowe dla wydajnej i ekonomicznej pracy lokalu gastronomicznego. Bez nich żywność może szybko ulec zepsuciu, co oczywiście naraża przedsiębiorstwo na koszty, a w przypadku omyłkowego wykorzystania nadpsutego produktu – zagraża również zdrowiu konsumentów. Nierzadko konieczne jest głębokie mrożenie surowców, półproduktów, a nawet gotowych potraw. W takich sytuacjach przydają się zamrażarki skrzyniowe.

Co to jest?

Zamrażarki skrzyniowe są, najprościej mówiąc, bardzo dużymi pojemnikami do przechowywania jedzenia. Swoim wyglądem przypominają skrzynię (są otwierane od góry, za pomocą klapy), skąd bierze się ich nazwa. Temperatura wewnątrz takiego urządzenia jest dostosowana do długotrwałego mrożenia surowców i zawiera się w przedziale od -18oC do -26oC. Dzięki odpowiedniej budowie straty ciepła są minimalne, co ogranicza wydatki na energię elektryczną.

Dlaczego warto zdecydować się na zakup takiego sprzętu?

Jak już zostało wspomniane, w każdym lokalu gastronomicznym istnieje konieczność przechowywania żywności przez krótszy lub dłuższy czas. W przypadku mniejszych lokali, takich jak stołówki szkolne czy małe restauracje mogą wystarczyć zamrażarki wbudowane w zwykłe lodówki. W przypadku większych przedsiębiorstw potrzebne będzie jednak więcej przestrzeni, w której można by zmagazynować wszystkie potrzebne surowce. Właśnie dlatego powstały zamrażarki skrzyniowe, których wymiary pozwalają na pomieszczenie wielu kilogramów żywności, począwszy od surowego mięsa, przez warzywa, na gotowych potrawach (np. pierogach) skończywszy.