Co to jest wok?

Kuchnia rodem z Dalekiego Wschodu ma dla Europejczyków szczególne znaczenie. Jest tak z dwóch powodów. Po pierwsze, Europa pożąda nowych smaków i wrażeń kulinarnych. Po drugie, przygotowywanie potraw w woku, niesie ze sobą wiele zalet, w tym również smakowych.

Czym jest wok i na czym polega jego wyjątkowość?

Pod względem estetycznym, patelnia wok jest dość oryginalnym narzędziem do przygotowywania potraw. Wyróżnia się ona charakterystycznym kształtem misy, aczkolwiek posiada ona również mocno spłaszczone dno, dzięki któremu usadowienie jej na powierzchni grzejnej jest w pełni stabilne i bezpieczne. Jeśli chodzi o materiał wykonania, do dawne woki były wykonane z najczęściej ze stali lub żeliwa. Dziś coraz częściej zastępują je patelnie teflonowe i aluminiowe, które wykazują jeszcze lepsze właściwości termiczne i – co ważne – ograniczają zjawisko przywierania potraw.

Ergonomia gotowania

Ciekawym, zastosowanym w patelni wok rozwiązaniem, są specjalne uchwyty. W zależności od modelu, uchwyt taki może być pojedynczy lub podwójny. W przypadku dwóch rękojeści, są one usadowione na wysokości średnicy woka i to po obydwu jego stronach. Dzięki takiemu rozwiązaniu, uchwycenie go jest dużo prostsze i pozwala na efektywniejsze wymieszanie potraw. Co ważne, uchwyty te wykończone są specjalnymi, drewnianymi elementami, dzięki którym złapanie naczynia nie skończy się poparzeniem. Modele z pojedynczym uchwytem są znacznie mniej popularne na rynku, aczkolwiek korzystają z nich przede wszystkim profesjonalni miłośnicy dalekowschodniej kuchni.

Funkcjonalny wymiar woka i jego znaczenie

Takie dość specyficzne ukształtowanie sprawia, że patelnia wok doskonale sprawdza się w procesie przygotowywania potraw. Mieszanie poszczególnych składników, jest tu dużo łatwiejsze, gdyż w pewnym sensie nie wymaga zastosowania sztućców. Poza tym wok, dzięki swemu wypukłemu ukształtowaniu, pozwala lepiej wykorzystać ciepło w trakcie przygotowywania potraw. Nietrudno zauważyć, że jego forma była owocem wielowiekowych udoskonaleń i przeróbek. Dziś jest on więc jednym z najlepszych rozwiązań do przygotowywania potraw mieszczących się w kanonach szeroko rozumianej kuchni chińskiej.

Z kuchennego punktu widzenia, wok to patelnia o dość oryginalnym wyglądzie i bardzo specyficznym zastosowaniu. Mimo to, przygotowywanie na niej potraw nie jest trudne, choć wymaga pewnej wiedzy i doświadczenia. W zamian można dzięki niemu uzyskać potrawy o wyjątkowo głębokim smaku i aromacie, a także o bardzo bogatym i ciekawym składzie.