kabanosy

Co można zrobić z suchej kiełbasy?

Sucha kiełbasa to typ mięsa uwielbianego przez większość Polaków. Znakomicie smakuje położona na zwykłym pieczywie, ale jej zakres zastosowań nie ogranicza się wyłącznie do prostych kanapek. Z kiełbasy suchej można też przygotować nietypową sałatkę warzywną, chudy bigos czy np. aromatyczną fasolkę po bretońsku. A opcji jest oczywiście znacznie więcej.

Warzywna sałatka z kiełbasą


Wszyscy ją znają i wszyscy kochają. Jarzynowa sałatka to hit każdej Wielkanocy, dlatego też w dniu tych świąt nie może jej zabraknąć na stole. Wykonanie jest banalnie proste. Ziemniak, selera i marchew należy ugotować, ostudzić i pokawałkować, a następnie połączyć z pokrojonymi w kostkę ogórkami kiszonymi i zielonym groszkiem z puszki. Aby całość nie była sucha, sałatkę trzeba wymieszać z kilkoma łyżkami majonezu i doprawić solą oraz pieprzem.

Teoretycznie danie jest już gotowe, ale kiełbasa sucha fantastycznie je uzupełni. Można dodać jej kawałki bezpośrednio do potrawy lub obłożyć nią sałatkę umieszczoną na talerzu. Dzięki temu jej wygląd się poprawi i stanie się jeszcze bardziej apetyczny.

Odchudzony bigos


Tradycyjny polski bigos jest daniem obfitującym w tłuszcz, zdecydowanie niedietetycznym. Ale można go bez problemu odchudzić. To, co sprawia, że bigos jest wysokokaloryczny, to właśnie dodawana do niego kiełbasa (zazwyczaj wieprzowa) oraz słonina i inne kawałki tłustego mięsa.

Wszystkie te dodatki należy więc zastąpić niewielką ilością chudego mięsa. Kiełbasa sucha sprawdzi się w tej roli idealnie. Jest ona na tyle aromatyczna i intensywna w smaku, że nawet niewielki jej dodatek świetnie skomponuje się z gotowaną kapustą.

Tradycyjne kanapki


A jeśli komuś brakuje inwencji lub talentu kulinarnego, zawsze może on zdecydować się na przygotowanie klasycznych kanapek. Świeże pieczywo wystarczy posmarować masłem, a następnie położyć na nim plastry suchej kiełbasy. Aby kanapki nie były jednak zbyt suche, warto dodać do nich jakiś sos – znakomicie sprawdzi się tutaj ten chrzanowy oraz majonezowy.